Skip to content

Hoe werkt een radiator ventilator? 🔥

Je zit er al een tijdje aan te denken om gebruik te maken van een set radiator ventilatoren in jouw ruimte, maar je wil eerst nog wat meer erover weten. Logisch natuurlijk: voordat je een investering doet wil je weten wat je kunt verwachten! Wij vertellen je in deze blog over de werking van de radiator ventilator, hoeveel jij kunt besparen en de installatie. Dus….. hoe werkt een radiator ventilator?

‘De warmte uit je radiator wordt daardoor extra snel omhoog geblazen. Een soort turboboost. Daardoor verspreidt de warmte zich sneller en beter door de ruimte.’

Volkskrant – 8 februari 2021

Met een radiator ventilator wordt jouw huis super snel heerlijk warm!

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: als jij een verouderde woning of een huis met flinke tocht hebt is een radiator ventilator een goede oplossing! Volledig verduurzamen van je woning hangt namelijk vaak een aardig prijskaartje aan, en hoe graag we het ook willen: voor niet iedereen is dit mogelijk. Als jij op zoek bent naar een oplossing voor deze problemen tegen een relatief lage investering, is een radiatorventilator zeker de moeite waard. Je kunt hem trouwens vinden op bol.com

hoe goed werken radiator ventilatoren?

Hoe werkt een radiator ventilator?

De radiatorventilator wordt aan de onderkant van je radiator bevestigd. De thermostaat van de ventilator plaats bij de warmwater aanvoer. Dit gaat eenvoudig met bijgeleverde magneten. Zodra de radiator ventilator aan springt, wordt er lucht langs de warme radiator geblazen door de ventilator. Deze lucht komt hierdoor sneller de kamer in. Die lucht wordt warm door de hitte van de radiator zelf. De radiator ventilator gaat vanzelf aan zodra de radiator 33 graden is.  Bij 25 graden of lager zal hij automatisch weer uitschakelen. Zo werkt dat dus!

Hoe goed werken radiator ventilatoren?

Het opwarmen van een koud huis kost een hoop energie.jou CV ketel moet namelijk veel extra warmte genereren om jouw woning snel op te warmen. Bij een koud huis moet een cv ketel dus harder werken en daardoor wordt hij minder zuinig. De radiator ventilator versnelt het opwarmen van je huis en daardoor hoeft je CV ketel minder hard te werken en hij is ook minder lang bezig om het huis op te warmen.

De radiator ventilator is namelijk erg goed in het verspreiden van warme lucht en daardoor voelt (bijv.) de woonkamer sneller warmer aan. Het komt vooral neer op meer warmteafgifte door jouw radiatoren maar vooral ook een snellere warmteafgifte. Met verwarming ventilatoren kun je de kamer sneller op temperatuur krijgen door de grotere warmteafgifte. Hierdoor zal jij jouw thermostaat waarschijnlijk lager gaan zetten. En als je jouw verwarming maar 1 graadje minder hoog instelt bespaard dit al tientallen euro’s!

Lagere CV temperatuur van CV ketel dankzij radiator ventilator

Een bijkomend voordeel van het plaatsen van radiator ventilatoren is dat je de standaard temperatuur/ aanvoer temperatuur van jouw CV ketel een stuk lager kunt instellen. Normaal gesproken staat de cv temperatuur ingesteld op 80°C of hoger, vaak is dit nodig om jouw huis in z’n geheel op te kunnen warmen. Maar als jij overal in huis radiator ventilatoren plaatst dan kun je de cv aanvoer temperatuur in veel gevallen naar een temperatuur van 60°C zetten! Jou HR ketel wordt door deze actie tot wel 10% zuiniger!

Wanneer je de aanvoertemperatuur van de cv ketel bij de huidige gasprijzen van 80 graden naar 60 graden instelt, ligt jouw besparing op ongeveer €150 per jaar!

Hoeveel kan ik besparen met een radiatorventilator?

Geschat wordt nu dat de besparing op je energie in totaal zo’n 22% is. De opwarmtijd van je kamer wordt flink ingekort en de thermostaat kun je 1 a 2 graden lager instellen. uiteraard is het belangrijk dat je jouw woning goed isoleert en of je de thermostaat ook daadwerkelijk lager zet als jouw huis warm genoeg aanvoelt.
Gemiddeld zou je met het plaatsen van radiator ventilatoren in huis zo’n €75 tot €150 per jaar kunnen besparen. Dit is een schatting, afhankelijk van jouw woning en gasverbruik kan dit ook hoger uitvallen. Wil jij lezen over hoeveel je kunt besparen in detail? We raden je aan om ons artikel besparing radiator ventilator te lezen voor meer informatie. 

radiator ventilator besparing

Installeren van de radiatorventilator: makkelijk of moeilijk?

Voordat je de radiatorventilator installeert heb je een paar dingen nodig:

  • De radiator ventilator set van het merk van jouw keuze 
  • 60 cm koppelkabels
  • Rolmaat

Niets ingewikkelds, je gebruikt de magneetjes om de ventilatoren te bevestigen aan de radiator. 

Bereken hoeveel sets radiator ventilatoren je nodig hebt

Dit is afhankelijk van de ruimte waar je ze wilt installeren. Een radiatorventilator blaast ongeveer 30 m3 lucht in de ruimte elk uur, nu je dit weet kun je gemakkelijk zelf berekenen hoeveel ventilatoren je nodig hebt. Je kunt trouwens tot 20 radiatorventilatoren aan elkaar verbinden, handig voor als je een erg grote ruimte hebt! 

Meet de lengte en diepte van de radiator 

Je meet hierbij de afstand tussen je radiatorplaten, de diepte van de radiator. Dit doe je om te kunnen bepalen waar je de ventilatoren gaat plaatsen.

Bevestig de ventilatoren aan de radiator

Je kunt de radiatorventilatoren heel eenvoudig bevestigen met de magneetjes. Let hierbij op dat je ze plaatst met de gesloten kant naar boven, en de open kant naar beneden. Als je dit andersom doet wordt de warme lucht namelijk in de radiator, en niet in de ruimte die je wilt verwarmen geblazen.

Koppel de ventilatoren en zet ze aan

Na het plaatsen bevestig je de ventilatoren met de koppelkabels aan elkaar. Je hebt nu alleen nog maar een stroomkabel en stopcontact nodig. Bij de meeste sets worden standaardkabels van 30cm geleverd. De meegeleverde schakelaar plaats je samen met de adapter vlakbij het stopcontact. 

En zo simpel gaat het! Je kunt je radiatorventilator(en) gelijk gebruiken. Bestel hem dus op bol.com en ga aan de slag! 🙂

Tips om optimaal gebruik te maken van radiator ventilatoren

Combineer met radiator folie!

Combineer het aansluiten van een radiator ventilator met het aanbrengen van radiator folie. Dit is de ideale combinatie: minder warmte de muur in (minder verlies!) en juist meer warmte de ruimte in. Eigenlijk is dit een no-brainer 🙂

Houd je radiator schoon

Om de doorstroming van de lucht te verbeteren is het geen overbodige luxe om regelmatig een swiffer door de radiatoren heen te halen. Dit kost je eigenlijk nauwelijks geld maar natuurlijk is het wel een kleine tijdsinvestering.

We hopen dat we jou w vraag ‘Hoe werken radiator ventilatoren?’ goed hebben beanwoordt!

👉 Voordelig Radiator Ventilatoren Bestellen!